Welk internetabonnement heeft U nodig om zorgeloos van alle diensten die het internet aanbiedt te genieten?

Let op: in deze blog gaat het over de internetsnelheid die je huis binnenkomt: dit wil dus zeggen een laptop of ander toestel direct met de modem/router met kabel verbonden. Door verbindingsproblemen of zwak wifi signaal kan het zijn dat een toestel niet de maximale capaciteit van je abonnement kan gebruiken.

Typische abonnementen

Download
internet > U
Upload
U > internet
Opmerkingen
(A)(V)DSL – abonnement (Proximus, KPN, Scarlet, Online.nl,…)100 Mbit/s max30 Mbit/s maxdit is via de ‘oude’ koperen telefoonkabel, de echte snelheid hangt af van je afstand tot de wijkcentrale en kan een pak lager liggen. Lees verder om te zien hoe je dit kan opvragen.
Kabel – standaard abonnement (Delta, Telenet, Orange)100 Mbit/s10 Mbit/sdit is via de ‘oude’ televisie coax kabel
Kabel – upgrade abonnementtot 250-1000 Mbit/stot 20-100 Mbit/sdit zijn betalende upgrades op de coax kabel
Glasvezel150 – 1000+ Mbit/s= download!Nieuwste, moet beschikbaar zijn op je adres.
Download en uploadsnelheid zijn aan elkaar gelijk.
Mobiele data: 4G (en 5G)gemiddeld 50 Mbit/s gemiddeld 35 Mbit/sSterk afhankelijk van locatie t.o.v. GSM mast
Meestal gelimiteerd in volume tot bv. 150GB voor vaste prijs.
Vooral voor plaatsen waar geen vaste aansluiting beschikbaar is
Korte vergelijking abonnementen, uitgedrukt in Mbit/s

Wat is die Mbit/s (of Mbps of Mb/s)?

Dit hoeveel duizend bits (1 of 0) per seconde verstuurd worden.

In de computerwereld word meestal gebruik gemaat van MB (let op de grote letter B!): 1MB = 8Mb, dus je moet dan de snelheid delen door 8.

In de praktijk wil dit zeggen dat een 100 Mbit/s verbinding een bestand van 12,5 MB kan versturen op 1 seconde.

Waar moet je op letten?

In de advertenties zie je altijd de maximale snelheid, bij kabel en glasvezel is dit quasi gegarandeerd, maar bij DSL verbindingen hangt dit af van de afstand tot je wijkcentrale. Voor je zo’n abonnement afsluit (of als je al zo’n abonnement hebt) kan je dit eenvoudig controleren. Dit is trouwens wettelijk verplicht.

  • Nederland: site van je provider van keuze of postcodecheck –> ook direct advies welke providers wat aanbieden op jou adres. Ga niet direct voor het hoogste abonnement, maar lees verder om te weten wat je eigenlijk nodig hebt!
  • België: via de site van edpnet kan je dit checken.

Wil je weten welke snelheid je nu hebt? Gebruik dan speedtest.net

speedtest.net schermvoorbeeld

Bij kabelinternet kan de snelheid op piekmomenten ook zakken.

Dit zijn snelheden van bij je thuis tot bij je provider, maar de snelheid die je ervaart zal ook afhangen van de dienst die je gebruikt en hun capaciteit.

De hamvraag: welke snelheid heb ik nu echt nodig?

Een provider zal uiteraard altijd een duurder abonnement proberen te verkopen. Met zoveel mensen die thuiswerken, kinderen die online les volgden, steeds meer streaming videodiensten en noem maar op, zal je toch maar niet genoeg internetsnelheid kunnen gebruiken hé.

Hieronder een aantal voorbeelden van internet diensten en de echt benodigde snelheid.

DienstSnelheid nodig
Muziek streamenDownload: 0,33 – 0,5 Mbit/s
Video (Youtube, Netflix,…)Download:
– High Definition: 4-6 Mbit/s
– Ultra HD/4K: 25-35 Mbit/s
IPTV / Live Online TV kijkenDownload: tot 12 Mbit/s
Sociale media (Facebook, …) en algemeen internet surfenDownload: 3 tot 10 Mbit/s
Online gamen (Playstation, Xbox, Nintendo, PC)Download: 3 tot 30 Mbit/s
Upload: 1 Mbit/s
De latency is hier véél belangrijker. Dit wordt uitgedrukt in milliseconden en wordt ook soms ping genoemd: hoe lager hoe beter. Voor gamen is deze best rond de 15 ms
Bestanden downloaden (bv. grote games)Hoe sneller de verbinding, hoe sneller de download gedaan is. Dit kan met een simpele formule: 50 (GB) / 100 (Mbit/s) * 136,5 = 68,25 minuten.
Tijdens zo’n grote download die je volledige capaciteit probeert te benutten, kunnen andere gebruikers thuis wel wat last krijgen van een tragere verbinding. Lees verder voor mogelijke oplossingen.
Thuis werken of online les (Teams, Zoom, Smartschool,…)2-3 Mbit/s
Let op: afhankelijk of je alleen kijkt of ook je scherm en video deelt is dit download en/of uploadcapaciteit.
Vooral je uploadcapaciteit kan sneller onder druk komen te staan gezien dit altijd lager is (behalve bij glasvezelaansluiting)
Snelheid benodigd per internetgebruik/persoon

Waar het schoentje meestal knelt is als deze diensten tegelijk gebruikt worden door verschillende mensen in huis. Dan kan extra capaciteit wel degelijk een verschil maken. Een beetje buffer kan zeker nooit kwaad.

50 Mbit/s met een degelijke uploadsnelheid van minimaal 3-4 Mbit/s zou toch voor de meeste gezinnen voldoende moeten zijn.

Daar kan je meerdere video’s tegelijk met bekijken, ondertussen Facebook checken en eventueel nog een Zoom meeting.

Indien je echt wel die paar Netflix films in Ultra HD wil bekijken op meerdere toestellen tegelijk (dit zal echter zeker wel groeien de komende jaren), dan kunnen hogere snelheden nodig zijn.

Indien je af en toe een hapering hebt, kan dit tijdelijk liggen aan iemand die een groot bestand aan het uploaden is, gewoon iets te veel tegelijk tesamen of een korte storing op je WIFI of …. Een duurder abonnement gaat hier niet altijd een oplossing brengen.

Andere mogelijke oplossingen:

  • Plan grote downloads ’s nachts
  • Zet een downloadlimiet (throttling) op je download
  • Activeer QoS (Quality of Service) op je router. Dit is misschien een topic voor een toekomstige blog 😎!

Lichtere gebruikers hebben aan 12 Mbit/s download genoeg. Lagere snelheden gaan sneller frustratie oproepen…zeker bij extra gebruikers.

We gaan hier wel van uit dat het volume onbeperkt is, dit wil zeggen dat er geen limiet zit op hoeveel je mag verbruiken. Meestal zit die er wel op maar die is hoog genoeg voor meer dan 99% van de gebruikers voor wie het abonnement bedoeld is.

Het is ook niet omdat je haperingen hebt, dat een sneller internabonnement dit gaat oplossen. Het probleem kan ook bij het toestel of de WiFi verbinding zitten!

>> Indien U na deze blog er toch niet uitraakt en problemen blijft hebben, maak dan gerust een afspraak bij JAConnecT om uw situatie persoonlijk te bekijken! <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *